Skip to main content
Forside » Viden » Tagrens og Tagmaling – Gør det selv guide 2025

Gør det selv tagrens og tagmaling er en krævende opgave, der kræver teknisk viden, præcision og sikkerhedsforanstaltninger. Men tagrensning og tagmaling, kan give din ejendom et markant visuelt løft og forlænge tagets levetid.

I denne guide deler vi vores professionelle erfaringer med gør det selv tagrens og tagmaling. Vi hjælper dig med at forstå processen fra start til slut og giver råd til både sikkerhed, forberedelse og udførelse med udgangspunkt i vores erfaring siden 2015. Hvis projektet virker uoverskueligt, står vi klar til at hjælpe – vi udfører nemlig professionel tagrens og tagmaling.

Før du går i gang med tagrens og tagmaling

Ved tagrensning og tagmaling er det af allerstørste vigtighed at prioritere sikkerheden.
Vi har som professionelle klare regelsæt for, hvad der sikkerhedsmæssigt er forsvarligt og lovligt. Vi oplever at der ved arbejde på tagflader typisk kan opstå risiko for at flade, glide eller styrte ned – så pas på!

Vi opfordrer alle private der vælger gør det selv, at læse op på vejledninger for netop den tagtype, de ønsker at arbejde på. Vi anbefaler at slå op i BFA Bygge og Anlægs vejledning om at arbejde på tage, finde de faktiske forhold hos dig og derfra tage bestik af situationen.

Hvad angår arbejdet med tagrensning og tagmaling er det også vigtigt at du påfører dig den rette påklædning og det rigtige fodtøj – mere om det længere nede. Ligesom du aldrig arbejder på et tag alene.

Vigtigt: Sidst men ikke mindst så vær for guds skyld opmærksom på om dit tag indeholder asbest.
Indeholder dit tag asbest, fraråder vi dig på det kraftigste at gå i gang med tagrensning og tagmaling på baggrund af de sundhedsskadelige eftervirkninger og den gældende lovgivning. Er du i tvivl om dit tag indeholder asbest så undlad at gå i gang med noget – vi anbefaler at du får foretaget en professionel asbest-analyse af tagmaterialet i et laboratorium som ikke koster alverdens.

Gør det selv Tagrens

Kaster du dig ud i at rense dit tag, er der en række faktorer som spiller ind for at det bliver et vellykket projekt. Herunder får du vores vejledende råd, vi igennem vores erfaringer siden 2015 med professionel tagrens har skrevet os bag øret, som vi tænker kunne være nyttigt at vide ved gør det selv tagrens.

Først og fremmest skal du sikre at tagtypen på dit tag kan renses mekanisk (husk at vi fraråder tagrens på tage som indeholder asbest). De klassiske tagmaterialer som egner sig til tagrens er f.eks. Betontegl, bølgeeternit (fibercement UDEN asbest), decra tage, paptage, skifertage og ståltage. Er dit tag lertegl, skal du være opmærksom på porøsiteten, der gør det meget svært at gå på det uden at teglene knækker – her kan en algebehandling af tag med et godkendt algemiddel i nogle tilfælde være den eneste mulighed.

Er typen på dit tag egnet til tagrens, skal du også undersøge om konstruktionen kan tåle de mængder vand en tagrens medfører. Dvs. se om der er undertag eller andre nyttige foranstaltninger i måden taget er lagt, som gør at vandet kan løbe af taget og ikke ende inde i din bolig og forårsage vandskade. Andre utætheder, løse tagsten eller konstruktionsfejl skal der naturligvis udbedres, inden du går i gang med tagrens.
I den forbindelse kan du overveje, om der er behov for at bruge højtryksspuling som afrensningsmetode.

Vi oplever at der i stigende grad er tilfælde, hvor mospuder, alger og snavs kan fjernes ved brug af børste eller kost, en smule vand og skrubning ved håndkraft. Fordelen ved at rense taget ved håndkraft, er at sikre en meget skånsom tagrensning. Der påføres en meget overfladisk påvirkning af tagmaterialet, som ikke er ødelæggende eller udsætter risiko for vandskade. Benyttes denne fremgangsmåde kan du med fordel starte øverst fra rygning (toppen af taget) og i baner på tværs af taget arbejder du dig ned mod tagfoden og tagrenden.
Det er naturligvis et hårdt og krævende arbejde, men er dit tag af ældre dato, uden undertag eller er du i tvivl om taget kan tåle mekanisk tagrens med højtryksspuling, kan det være den rette (og måske endda den eneste) løsning for at rense taget rent. Der kan dog være tilfælde, hvor taget ikke bliver “rent” nok, hvis efterfølgende tagmaling skal påføres.

Ønsker du at rense taget med højtryk, skal du have fat i et passende højtryksanlæg med tilhørende renseudstyr, som egner sig til at rense netop din tagtype. Der findes mange forskellige typer af højtryksanlæg på både benzin, el og diesel, som privatpersoner kan anskaffe eller leje hos professionelle, byggemarkeder eller lignende.
Grundlæggende kræver selve højtryksanlægget et stabilt vandtryk, som løbende kan forsyne anlægget med den nødvendige vandmængde (typisk kræves et vandtryk på mere en 20 L pr. min.). Vi anbefaler at få grundig vejledning af pågældende højtryksanlæg inden man kaster sig ud i tagrensning.

Et vigtigt aspekt er selve udstyret, du står med i hånden – mekanisk højtryksspuling indbefatter store kræfter! Der findes forskellige højtrykslanser og rensekasser med forskellige størrelser dyser. Dyserne er afgørende for, hvilke belastning højtryksspuleren rent faktisk har på tagmaterialet. Vælger du et forkert udgangspunkt hvad angår dette, kan du potentielt set skade overfladen med en for direkte og hård belastning. Omvendt kan du også risikere ikke komme nogen vegne, hvis dysen “spreder” strålen for meget. Du skal derfor have fat i specialudstyr med de rette dyser som er lavet til tagmaterialet, så du er sikker på at bruge den rette fremgangsmåde på dit tag.

Når taget renses mekanisk ved højtryk, skal du rense oppe fra tagryggen og ned mod tagfoden, så du undgår at spule vand “ind under” tegl, i samlinger og derfra lave vandskade. For at have et godt og sikkert fodfæste, kan det anbefales at arbejde fra en rygningsstige, hvis det kan lade sig gøre på din tagtype. Og ellers anbefaler vi på det kræftigeste at du sikre dig “kollektive sikkerhedsforanstaltninger” ved arbejdet f.eks. stillads, faldsikring eller hvad der er muligt.

Under arbejdet bruges der hurtigt mange hundrede liter vand, så et godt råd er at sikre en fri passage fra tagfladen, gennem tagrender til nedløb. Vi anbefaler at afmontere nedløb ved sokkel og arrangere en forsvarlig “afvandingsbane”, vandet kan løbe væk fra sokkel og hus på til kloakering eller lingende.

Når du har renset for mos, skidt og snavs, anbefaler vi at skylle (uden højtryk) hele tagfladen over, så tagfladen er helt fri for smuds. Herefter anbefales det at påføre et godkendt algemiddel f.eks. Neutralon Algemiddel, som komposterer eventuelle algespore og derved decinficere overfalden. Bemærk at der er lovgivning om opsamling af spildevand i forbindelse med algebehandling af tage. Vores klare anbefaling er derfor, at der altid skal opsamles spildevand, og det derefter afleveres på genbrugsstationen – så er du på den sikre side.

Ved arbejdet med tagrens via mekanisk højtryksspuling, skal du være særlig opmærksom på at anvende de rette værnemidler, herunder sikkerhedsbriller, skridsikkert fodtøj og beklædning, der kan tåle vand. Husk at du står på en tagflade, som kan være rigtig glat og ujævn. Der kan også være andre fornødenheder hvad angår værnemidler og sikkerhed, som du skal tage forbehold for, så spørg gerne professionelle til råds inden du går i gang.

Vigtigt: Tagrens ved hjælp af mekanisk højtryksrensning er vådt, det sviner og det er typisk mere omfattende end først antaget – så sørg for at have sikkerheden, udstyret og planlægning i orden.

Vores tre tips til gør det selv tagrens

Tip 1. Vurder tagtypen

Ikke alle tage egner sig til mekanisk rensning. Følgende tagtyper kan typisk renses: Betontegl, Bølgeeternit uden asbest, Decra-tag, Paptage, Skifertag og Ståltage.
Er dit tag lavet af lertegl, anbefaler vi forsigtighed. Porøsiteten i lertegl gør dem skrøbelige, og mekanisk rensning kan beskadige taget. Her kan en skånsom algebehandling være et bedre valg.

Tip 2. Valg af rensemetode

Inden arbejdet anbefaler vi at tjekke for løse tagsten, utætheder eller skader i konstruktionen, som kan forårsage vandskader fra tagrens.

  • Håndkraft: Ideelt til skrøbelige tage eller ældre konstruktioner. Brug en børste og lidt vand, og arbejd fra toppen af taget mod tagrenden. Dette er en tidskrævende, men skånsom metode.
  • Højtryksrensning: Kræver specialudstyr, teknisk viden og omhyggelighed. Brug et højtryksanlæg med korrekt dyse, der passer til tagmaterialet. Arbejd fra tagryggen mod tagfoden for at undgå vandskade.

Tip 3. En ren tagflade

Efter tagrensning anbefales det at:

  • Skylle tagfladen grundigt og fjerne resterende smuds og snavs.
  • Påføre et godkendt algemiddel for at desinficere taget og kompostere evt. Algesporer. Husk, at spildevandet fra algebehandling skal opsamles og at der er lovgivning om valg af produkt til anvendelse.

Gør det selv Tagmaling

Vil du male dit tag, er der en række faktorer som spiller ind for at du kommer godt i mål med projektet. Ligesom ved alt andet malerarbejde, kræver det teknisk viden om udførelsen, det forberedende arbejde og den efterfølgende vedligeholdelse. Vi kommer herunder med vores vejledende råd til tagmaling, som vil være gavnligt at være bekendt med inden du kaster dig ud i gør det selv tagmaling.

Først og fremmest, skal du sikre dig at dit tag er egnet til at blive malet. Det indebære at taget er rent (efter tagrens og desinficering) og at maling hæfter på tagmaterialet. Vi ser ofte at tagtyperne; betontegl, bølgeeternit (fibercement), decra tage, og andre ståltage egner sig godt til tagmaling. Og ligesom ved tagrensning og andet tagarbejde, skal du sætte dig grundigt ind i sikkerheden og dine værnemidler før du igangsætter arbejdet.

Herefter skal du gøre dig overvejelser om hvilken farve og glans din tagflade skal have. Vi anbefaler at du i denne proces danner dig et helhedsindtryk af din ejendom og tager farvekombinationer fra facade, vinduer, flisebelægning osv. med i dine overvejelser. Vi oplever at du med tagmaling har rig mulighed for at ændre det æstetiske udtryk for hele din ejendom, selv med en mindre korrektion af farven på dit tag og naturligvis ved et farveskift.

Vi ser ofte at tagmaling vælges i nuancerne sort, rød eller brun, men der findes mange forskellige farver. Ligeledes findes der forskellige niveauer af glans i den pågældende farve, alt fra mat til meget glans. Vi oplever mange vælger glans 12 eller 20 for at dække den underliggende farve med en mere mat glans.

En vigtig ting du skal være opmærksom på, når du vælger farve, er den lokalplan som foreligger for din ejendom. Der kan nemlig være specifikke farver eller andre æstetiske forskrifter, du skal overholde.

Vælg farven og glans med omhu og søg gerne professionel vejledning hos en farvehandler i processen. Her er det en fordel med et par billeder af din ejendom og tagflade, oplys at det skal være tagmaling og sørg for at du kender til tagmaterialet, inden du henvender dig til en farvehandler.

Nu er du klar til at finde det rigtige maleudstyr og afdækning. Vi anbefaler at udføre tagmaling med et sprøjtemaler anlæg, så du får et ensartet og jævnt lag maling på tagfladen. Det vil være et kæmpe projekt at male tagfladen med rulle eller pensel, da der er for mange kanter på teglene. Det kan dog godt være en god ide at have en pensl klar, til at male den nederste kant mod tagrenden, da den er svær at ramme med sprøjtepistolen.
Der findes mange forskellige maleranlæg som kan købes eller lejes, hvor sprøjtepistol og dyser følger med.

Hvad angår afdækning, så anbefaler vi at alle tagvinduer, sternbrædder og evt. skotrender afdækkes med plast, tape eller afdækningspapir. Brug god tid på at afdække ordentligt!
Undervejs kan du med fordel have stykker af pap liggende i tagrenden, så du har en spærre mod tagrende og facade. Skulle der ved et uheld komme maling på glas eller en metaloverflade, kan du med fordel fjerne det undervejs med acetone eller lignende på en klud.

På dagen hvor du tagmaler, skal du være meget opmærksom på vejrudsigten. Det skal være tørt med stabilt vejr og svage vinde. Solen må helst ikke være direkte og temperaturen må ikke være over 25 grader eller under 8 grader. Vi oplever at tagmaling kan lade sig gøre i månederne maj, juni, juli, august og september.

Når dagen kommer og du skal udføre tagmalingen er det vigtigt at du tager egnet beklædning og værnemidler på under arbejdet; malerdragt, briller, handsker, åndedrætsværn er et must, når du tagmaler.

Vær opmærksom på at tagmaling kræver en arbejdsfordeling, hvor en maler taget og en anden sørger for at forsyne anlægget på jorden med tagmaling.

Når malingen påføres, anbefaler vi at du arbejder fra tagryg og ned mod tagfod og tagrenden. Påfør malingen med et roligt og jævnt håndelag med sprøjtepistolen, og sørg for at du vinkler op mod tagryggen, så du også får malet den nederste lodrette kant på teglen mod tagfoden.

Du kan med fordel påføre første lag som en fortyndet primer, hvor tagmalingen er fortyndet (sørg for at tagmalingen er egnet til at blive fortyndet). Påfører du to eller flere lag, er det vigtigt at overholde tørre og hærdetiden, så du undgår afskalning pga. forkert vedhæftning. Er det et farveskift, anbefaler vi mindst to lag for at opnå den ønskede dækkeevne.

At male dit tag kan være en udfordrende opgave, men med den rette planlægning, forberedelse og udførelse kan det være en tilfredsstillende og belønnende proces.

Vores tre tips til gør det selv tagmaling

Tip 1. Er dit tag egnet til maling?

Tagmaterialer som betontegl, bølgeeternit, decra og ståltage egner sig typisk godt til tagmaling. Sørg for, at tagfladen er ren, tør og fri for alger og skidt, så malingen hæfter optimalt.

Tip 2. Farve og glans

Overvej farve og glans ud fra husets helhedsindtryk. Mange vælger traditionelle nuancer som sort, rød eller brun, men der findes mange muligheder. Tjek altid lokalplanen for din ejendom, da nogle områder har regler for tagets udseende. Er du i tvivl om farven så prøv online visualisering af tagmaling farver

Tip 3. Malerarbejdet

  • Brug et sprøjtemaleanlæg: Dette sikrer et jævnt og ensartet resultat. Pensel kan bruges til svært tilgængelige kanter.
  • Afdæk grundigt: Sørg for at beskytte tagvinduer, sternbrædder og andre flader mod maling.
  • Vælg det rette vejr: Arbejd kun på dage med tørt, stabilt vejr og svage vinde. Temperaturen skal være mellem 8 og 25 grader.

Vedligeholdelse efter tagrens og tagmaling

I årene efter tagrens og tagmaling kommer der i takt med det milde danske vejr hurtigt overfladiske algebelægninger på tag falden. For at komme uønsket algevækst til livs, anbefaler vi at foretage en til to årlige algebehandlinger af tagfladen med et godkendt algemiddel.
Bemærk at der er lovgivning om opsamling af spildevand i forbindelse med algebehandling af tage. Vores klare anbefaling er derfor, at der altid skal opsamles spildevand, og det derefter afleveres på genbrugsstationen – så er du på den sikre side.

Derudover anbefaler vi at du renser tagrender årligt og fjerner blade og snavs i tagrender, nedløbsrør og nedløbsbrønde for at sikre korrekt vandafledning. Du kan med fordel også udføre en årlig inspektion, hvor du tjekker taget for skader og uønsket algevækst.

Har du styr på sikkerheden?
Når du arbejder på taget, er sikkerhed afgørende. Risikoen for fald, glid og ulykker er høj, og derfor anbefaler vi, at du nøje forbereder dig og følger disse retningslinjer:

  • Sikkerhedsudstyr: Brug altid skridsikkert fodtøj, hjelm, sikkerhedsline og om nødvendigt en rygningsstige.
  • Arbejd aldrig alene: Hav altid en makker, der kan holde øje og hjælpe, hvis uheldet skulle være ude.
  • Undersøg tagets materiale: Hvis dit tag indeholder asbest, bør du ikke arbejde på det selv. Asbest er farligt og kræver professionel håndtering. Vi anbefaler at få lavet en asbestanalyse af tagmaterialet, hvis du er i tvivl.

Vi anbefaler også, at du læser BFA Bygge og Anlægs vejledninger om sikkerhed ved tagarbejde.

Tip: Hvis du føler dig usikker med gør det selv tagrens eller tagmaling, så kontakt os hos AlgeNord og få et professionelt tilbud på tagrens og tagmaling.

Ansvarsfraskrivelse ved gør det selv

Indholdet i denne guide er udarbejdet med henblik på at give et generelt indblik i gør det selv tagrens og tagmaling. AlgeNord kan på ingen måde holdes ansvarlig og vi anbefaler på det kraftigste, at du søger professionel rådgivning eller assistance, hvis du er i det mindste tvivl. Arbejde med tagrens og tagmaling indebærer væsentlige risici, og forkert udførelse kan resultere i skader på ejendom, person eller miljø.

Når opgaven bliver for stor

Tagrensning og tagmaling er omfattende opgaver, som kræver tid, udstyr og teknisk kunnen. Hos AlgeNord er vi specialister i tagrens og tagmaling og har mange års erfaring med at sikre flotte og holdbare resultater. Når du vælger AlgeNord, kan du være sikker på at få udført en professionel tagrens og tagmaling med fokus på kvalitet fra start til slut. Kontakt os i dag for en uforpligtende snak om dit tagprojekt – vi står klar til at hjælpe dig godt i mål.

Frederik

Min passion for haver og udendørsområder begyndte, da jeg som barn hjalp mine bedsteforældre i deres have, og siden da har jeg haft stor interesse for haver og grønne fingre. I dag er jeg her for at inspirere og hjælpe dig med at skabe dit perfekte udemiljø. Og ja, som medejer af AlgeNord betyder det også, at jeg har en god undskyldning for at bruge alt for meget tid i haver over hele Danmark – og jeg elsker det!